Hvorfor i alle dager skal vi anse Slovenia som en stor sykkelnasjon? Det lille landet har kun eksistert i 30 år og har en middels BNP. Vel, har man ikke fulgt godt med i sykkelsporten de siste årene, vil man få seg en overraskelse. Det er nemlig to slovenere som herjer på sammenlagtlistene i de store rittene. Vi snakker selvfølgelig om Primoz Roglic og Tadej Pogacar. I 2020 vant henholdsvis Tour de France og Vuelta Espana helt på egenhånd.

Hvordan fikk de det til, og kan Norge klare det samme? Det er mange ting som tyder på det, fordi i løpet av det samme året fikk vi landets første vinner av det prestisjetunge rittet Tour de L’avenir og en fantastisk sammenlagtplassering i Vuelta Espana. La oss se på disse sykkelrytterne.

Slovenia

Slovenia er et land med to millioner innbyggere og et areal på 20 000 kvadratkilometer. Landet ble opprettet i 1991 etter at Jugoslavia ble oppløst, og er kjent for vindyrking og sykling.

Primoz Roglic

Denne syklisten har en utrolig historie. For Primoz var egentlig skihopper. Men, etter et stygt fall måtte han velge frisøryrket eller annen idrett. Han fikset håret på www.nordichair.com og begynte å sykle til jobb. Han ble god, og i 2016 ble han profesjonell i laget Team LottoNL, som i dag er norsk deleid. Han står med sammenlagtseier i 2019 og 2020 og en andreplass i Tour de France.

Tadej Pogacar

For det var denne unggutten som skulle stjele seieren fra Primoz på siste etappe i fjorårets TdF. Tadej ble født i 1998 og ble profesjonell syklist i 2019. Det var med laget UAE, som for øvrig har tre nordmenn i stallen. Tadej utmerket seg nesten øyeblikkelig og vant allerede første året etapperitt som Tour of California. I 2020 stilte han i TdF og en fantastisk tempoetappe avgjorde rittet i hans favør. Det gjorde han til en av tidenes yngste sammenlagtvinner.

Norge

Norge er et land med 5,5 millioner innbyggere og et areal på 360 000 kvadratkilometer. Landet fikk sin uavhengighet i 1905 etter at de ble gitt selvstendighet.

Carl Fredrik Hagen

Carl F. Hagen er en norsk syklist fra Oppegård i Viken fylke. Han har en allsidig bakgrunn med ski og terrengsykling, men i 2018 tok han steget som skulle gjøre han til proff. I laget Lotto Soudal fikk han sjansen i Spania rundt, hvor han til slutt endte på 8. plass, tidenes beste sluttplassering av en norsk syklist. I dag sykler han for Israel Start-up Nation, på samme lag som legenden Chris Froome.

Tobias Svendsen Foss

Dette talentet har utrettet noe svært få syklister har fått til. Det er kun store navn som vinner rittet Framtidens Ungdom, et pro-tour-ritt for ryttere under 20 år. Unggutten ble lagkamerat med Primoz Roglic i 2020 og sykler i Giro di Italia 2021. Mange tror at det bare er et tidsspørsmål om når han skal vinne en etappe i de tunge etapperittene som de vi har nevnt ovenfor.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *