En ny sykkel kan være svindyr, og mange velger derfor bort å realisere drømmen. Det er dumt fordi denne typen friluftsaktiviteter er veldig sunt. Det sies at sykling både er skånsomt og bra for den psykiske helsen. Miljøet for sykling i Norge er veldig godt med tanke på at vi har snø halvparten av tiden. Dette stopper ikke folk fra å både ha en sommersykkel og en vintersykkel. Eller flere av hver sort.

Vil du likevel skaffe deg en sykkel og du vurderer bruktmarkedet, er det mange feller å gå i. Her skal vi gå gjennom fem ting man bør sjekke før man kjøper en bruktsykkel.

Er den selgeren sin

Dessverre er det et stort marked for stjålne sykler i Norge. Dette kan til og med gjelde syklene du leser om på Finn. Det går an å registrere sykkelen sin gratis, og da kan man sjekke om sykkelen er meldt savnet eller stjålet på forhånd. Husk at selgeren kan ha kjøpt sykkelen brukt selv. Sjekk derfor alltid opp en gang ekstra. Et tegn på at en sykkel kan være stjålet er om prisen er mye lavere enn lignende sykler på markedet.

Sjekk om den passer deg

Sykkelinnstilling er svært vanskelig å få korrekt. Man kan sammenligne det med å trene til en vakker kropp. Man kan trene og trene, eller få Motiva til å tune kroppen perfekt.

Selv om du er innenfor høyden som gjelder for sykkelen, er det ikke sikkert andre ting passer. Det kan være at styret er for høyt eller bredt, eller at rammen er for kort. Det fins tusenvis av instruksjoner på hvordan du selv kan tilpasse en sykkel, men man kan også få sykkelinnstilling på verksteder eller sykkelbutikker. En sykkel kan alltid stilles om, men da bør man vite hvordan. Stiller man for eksempel setet fram, kan dette gjøre at tråkket blir feil.

Sjekk etter slark

Det er vanskelig å se på en sykkel om den er mye brukt. Den kan lett vaskes og settes inn med silikon for å gi den et nytt inntrykk. En fin måte å sjekke tilstanden til sykkelen er å kjenne på kranken. Drei pedalene rundt noen ganger for å kjenne etter slark. Dersom den er mye brukt, kan den begynne å slite kjedet skjevt fordi det har blitt slark. Det kan hende at det kun er lagrene som er slitt og i så fall er det noen lapper for å få dette fikset.

Sjekk rammen

Mange selgere på annonseforum forteller at sykkelen aldri har vært i velt eller blitt skadet. Dette er svært viktig å få undersøkt, fordi en brukket ramme kan potensielt være farlig. Man bør kjenne på hele rammen og få med seg ting som setepinne og gaffel. Rammen kan ha små skader som er vanskelig å se med det blotte øyet.

Sjekk om hjulsettet følger med

Selger av spesielt landeveissykler har en tendens til å sette på de feteste hjulsettene når de tar bilder til annonser. Nederst står det ofte at sykkelen selges med andre hjul, og prisforskjellen på disse kan være tusenvis av kroner. Hjulsett varierer fra noen tusen kroner til opptil 40 000 kroner. Du kan få mye brukt sykkel for den prisen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *