Giro d’Italia, eller Italia rundt, er et tre ukers etapperitt. Sammen med sykkel-VM og Tour de France utgjør dette rittet det som kalles The Triple Crown of Cycling. Giro d’Italia skiller seg en del fra ritt som Tour de France og de andre det ofte blir sammenlignet med. Stigningene er brattere og en del lengre her enn i de andre rittene; ofte er steder som Gaviapasset og Stelviopasset en del av Giro d’Italia.

Et over 100 år gammelt ritt

I Tour de France kjører sammenlagtlederen med den karakteristiske gule trøyen, mens i Giro d’Italia er tilsvarende trøye rosa. Det har den vært siden 1931. Første gangen Giro d’Italia ble holdt var i 1909, med åtte etapper på litt under 2 500 kilometer. Gjennom tidene er det ingen som har vunnet rittet flere ganger enn Mario Cipollini, som mellom 1989 og 2003 tok 42 etappeseire. Blant nordmenn som har vunnet etapper i Giro d’Italia finner vi Knut Knudsen, Dag Erik Pedersen, Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

Rittet går hvert eneste år i mai, og selve ruten kan variere noe. I 1909 gikk ruten gjennom byer som Milano, Bologna, Chieti, Napoli, Roma, Firenze, Genova og Torino.</p>

Rittets historie

Ideen om å arrangere et større sykkelritt rundt i Italia kom fra Tullo Morgagni, som var redaktør for avisen La Gazzetta dello Sport. Han sendte et telegram til blant andre avisens eier og uttrykte et behov for et stort italiensk sykkelritt. På samme tid planla rivalavisen Corriere della Sera å skape sitt eget ritt, hvilket ga Morgagni blod på tann. Han prøvde å få arrangert sitt ritt før Corriere della Sera, men manglet midlene.

Etter at eier Emilio Costamagna ble oppmerksom på suksessen avisen hadde gjort med opprettelsen av andre ritt som Milan–San Remo og Giro di Lombardia, gikk han god for Morgagnis idé. De trengte rundt 25 000 lire for å få det hele på fote, hvilket startet en kronerulling som til slutt skulle resultere i det vi nå kjenner som Giro d’Italia. Det er ingen tvil om at rittet var sterkt inspirert av Tour de France. Grunnen til at trøyen sammenlagtlederen bærer er rosa, er at det er avisen La Gazzetta delle Sports farge.

Den dag i dag arrangeres rittet av et datterselskap av sportsavisen som opprettet Giro d’Italia. Avisen har hovedkvarter i Milano, hvor rittet i nesten et halv århundre alltid startet og endte opp.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *