Lance Armstrong startet sin idrettslige karriere med triatlon, men bestemte seg etter hvert for å satse fullt og helt på landeveissykling. Først i 1992 ble han profesjonell – året etter ble han verdensmester. I løpet av karrieren vant han flere prestisjetunge ritt, blant andre Tour de France. Selv blant utenforstående er Lance Armstrong godt kjent. Han er en svært kontroversiell figur innen idretten, av flere grunner.

Armstrong ble diagnostisert med kreft i 1996, han hadde 12 svulster i lungene så vel som testikkelkreft. Han var fast bestemt på å overvinne sykdommen og komme tilbake igjen, selv om få andre hadde troen på han. Likevel overvant han kreften, og i 1999 vant han Tour de France. Slik ble han et levende eksempel på at det er mulig komme tilbake, og klatre til topps, selv når livets onde omstendigheter prøver å stikke kjepper i hjulene for en.

Dopingrykter bekreftet

Det skulle med tiden bli flere seire før Armstrong la opp igjen, og så bestemte seg for å returnere. Dessverre skulle dopingrykter begynne å versere. Bruk av prestasjonsfremmende midler er et vedvarende problem innen idretten, sykkelsporten inkludert. Selv hevdet Armstrong at han aldri hatt brukt noen form for ulovlig doping, og at det ikke fantes noen dopingtester han hadde testet positivt på. Likevel endte det opp med at flere av merittene hans ble tatt fra ham.

Til slutt la Lance Armstrong kortene på bordet, og erklærte seg skyldig i dopingbruk. Han mistet dermed mange menneskers tillit, men det finnes fremdeles de som ser opp til mannen som idrettsutøver. Særlig de som sliter med skader og sykdommer minner seg selv på at Armstrong klarte å klatre til topps etter å ha være alvorlig syk, doping eller ei. Det er i alle fall sikkert at Lance Armstrong ikke vil bli glemt innen sykkelsporten med det første.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *